De inzet van het LEADER-programma is specifiek bedoeld voor kleinere, lokale projecten die bijdragen aan de noodzakelijke transitie van de agrarische sector in de regio. Daarbij moeten we wel rekening houden met aspecten zoals stikstof en biodiversiteit. We willen een bijdrage leveren aan een duurzaam ontwikkelingsperspectief voor een veerkrachtige landbouw. Daarbij geven we uitwerking aan doelen, opgaven en kansen voor de agrarische sector in al haar diversiteit. Dit in samenhang met genoemde maatschappelijke opgaven en met behoud van het aantrekkelijk karakter van het Liemerse platteland.

Daarnaast zullen er activiteiten ontwikkeld worden ter bevordering van de duurzame ontwikkeling en het efficiënte beheer van natuurlijke hulpbronnen. Zoals water, bodem en lucht, onder meer door de afhankelijkheid van chemische middelen te verkleinen.

Door gezamenlijke inzet van burgers, wetenschap, overheden, boeren, water- en natuurbeheerders en het bedrijfsleven willen we innovaties versnellen. In techniek en diensten, in sociaal handelen en in systemen op het gebied van water- en bodemsystemen en de daarmee samenhangende teeltmethoden.